Lekovito bilje

Glog – njegova lekovita svojstva, priprema i upotreba

Glog – njegova lekovita svojstva, priprema i upotreba

Glog je žbunasta biljka koja ima veoma interesantne crvene bobice, koje se lako prepoznaju, a koje blagotvorno deluju na srce, a pored toga poseduju još široku lepezu lekovitih svojstava. Ova lekovita biljka može da naraste do 2 metra visine, a kada je divlja doseže i visinu od 8 metara. Glogove bobice su cvreni i okruglasti plodovi. Što se ukusa gloga tiče – njegovi plodovi su veoma kiseli i gorki, a to traje do prvih mrazeva, a tada glog menja ukus i postaje ukusniji i ujedno dosta mekši. Glog u sebi sadrži C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, mnogo pektina i dobre šećere, zbog čega se od gloga često spremaju kvalitetni džemovi, domaći pekmezi i marmelade. Glog cveta tokom maja i juna meseca, međutim u bilo kom trenutku ga možete spremati u vidu čaja ili melema, što je i najčešća njegova upotreba. Od listova biljke može da se dobije ekstrakt koji je odličan za cirkulaciju, a ojačava i srčani mišić. Preporučuje se ljudima koji se često suočavaju sa stresnim situacijama.

Glog kao lek i njegovo dejstvo

Vrlo je verovatno da će glog ubrzo postati jedan od glavnih biljaka u industriji za lečenje od srčanih oboljenja. Uz to, odlično se pokazao u borbi protiv drhtavice, aritmije, a kada su u pitanju stariji ljudi – deluje i preventivno po pitanju srčanih oboljenja. Značajno je, da se glog konzumira tokom dužeg perioda, jer svoju efikasnost ističe tek tada. Lekovito svojstvo gloga potiče glogovog pigmenta, tačnije iz flavonoida i glikozida. Kako bi se organizmu olakšao dotok krvi do svih organa, odnosno kako bi se cirkulacija poboljšala glog se kombinuje sa drugim lekovitim biljem. Pored toga, glog deluje umirujuće po nervni sistem i sprečava pojavu grčeva.

Ubrzava oporavak od infektivnih bolesti: ukoliko ste se zarazili nekim virusom, ili čak i nekom manjom prehladom – glogov čaj je odlično čak i tada piti. Čaj od gloga pomaže pri bržem oporavku, i štiti organizam u kasnijem periodu, posebno ako se nastavi sa konzumiranjem i u kasnije periodu.

Sprečava oboljenja koja se pojavljuju u kasnijim periodima života: prevencija je sprečavanje bolesti pre nego što se pojavi. Dobro je poznata krilatica „Bolje sprečiti – nego lečiti“. Iz tog razloga čaj od gloga sprečava pojavu raznih bolesti koje su povezani sa srcem, drugim sličnim bolestima kao što su srčana aritmina i srčana angina. Generalno, stalnim konzumiranjem čaja od gloga – poboljšaćete svoju cirkulaciju i obezbedićete svom srcu pravilan rad.

Glog je zapravo biljka koja spada u one biljke koja imaju najjače smirujuće dejstvo. Uspešno pomaže prilikom hroničnog umora, tokom nedostatka energije, u periodima lošeg i nemirnog sna, ako imate vrtoglavicu, ukoliko Vam srce lupa jače nego inače. Čaj od gloga je i prirodni diuretik, a to znači da pomaže u izbacivanju viška vode iz Vašeg organizma. Kada glog koristite u vidu tinkture – on ima antiupalna svojstva, pa je tada koristan u slučaju upalnih bolesti Vaših zglobova. Važno je napomenuti da glog ne smete koristiti u kombinaciji sa lekovima koji se koriste protiv srčanih oboljenja. Pre nego što se odlučite na taj potez, bilo bi sigurnije da se konsultujete sa Vašim lekarom.

Protiv ankcioznosti: ako glog spremate u vidu čaja – on ima dobro dejstvo i tokom tretiranja anksioznosti. Pošto glog smanjuje otpor protoku krvi u telu znači da će on uspešno da snizi i krvni pritisak ali i napetost nastalu i prouzrokovanu od strane anksioznosti.

Pravilna priprema čaja od gloga

Ukoliko želite zdrav čaj, neophodno je da ga spremite na pravi način. Iako priprema nije toliko teška – ipak nekoliko saveta neće škoditi. Uzmite 1 do 1,5 grama lista ili cveta ili 0,3 gr izmrvljenog ploda, koji se onda preliju sa 150 ml ključale vode. Nakon što skinete sa vatre, ostavite neko vreme da odstoji. Možete da ga konzumirate 3 puta na dan. Ovakav čaj od gloga je prirodan lek za bukvalno sva poznata srčana oboljenja. Opšte je poznata činjenica da se glog upotrebljavao od davnina kao prirodni medikament za regulisanje krvnog pritiska. Takođe, koristan je i tokom lečenja oštećenog i upaljenog srčanog mišića.

Kako pravilno napraviti kapi od gloga

U veću staklenu teglu stavite do pola sveže ili sušene gloginje. Njih prelijte sa 80%im alkoholom tako da u potpunosti prekrije bobice. Uzmite nešto kako biste gloginje pritisli kako bi ostale potopljene. Kada sve ovo uradite, teglu zatvorite i ostavite je na suvom, tamnom i hladnom mestu 4 do 6 nedelja. Na par dana uzmite i sadržaj iz tegle dobro promešajte. Nakon isteka 6 nedelje – tinkturu procedite i raspodelite ih u nekoliko flašica. Konzumiranje je takvo da se pije 5 do 10 kapi tri puta tokom dana.

Lekovita marmelada od gloga

Ukoliko volite slatko – ovo će Vam biti jedan od omiljenih recepata. Operite pola kilograma plodova gloga i istu količinu jabuka. Jabuke sitno iseckajte nakon što ste ih ogulili. Zajedno skuvajte jabuke i gloginje sve dok se bobice gloga ne smekšaju. Posle toga sledi pasiranje. U ovo dodajte 5 dl kvalitetnog, po mogućnosti organskog, meda i kuvajte na slabijoj vatri 15ak minuta. Kuvanje je po Vašoj volji, jer ćete Vi odrediti koliko gustu marmeladu biste želeli da dobijete. Pre nego što marmeladu sipate u tegle – same tegle zagrejte na 100 stepeni. Nakon toga ostavite da se ohladi oko 24 sata i skladištite ih na tamnom i hladnom mestu.

Nuspojave prouzrokovane korišćenjem gloga

Glog ima dejstvo da efikasno leči probleme sa pritiskom i sa srcem. Zbgo toga su i neželjeni efekti povezani sa ova dva sistema. Napomenuto je u tekstu da se glog ne sme mešati sa lekovima koji su unapred prepisani od lekara. Takođe, ukoliko imate probleme sa srcem od ranije, pa čak iako ne pijete neke posebne lekove, pre upotrebe čaja ili tinkture od gloga bi bilo najsigurnije da se posavetujete sa lekarom. Ponekad, možete da osetite, ukoliko se predozirate glogovim čajem – preterano lupanje srca. Iako on utiče smirujuće, ne sme se ni s njim preterivati. Ostale nuspojave koje se mogu javiti kada preterate su povećanje bola u grudima i određen umor tokom slabijih i jačih fizičkih aktivnosti. Pored toga tu su još vrtoglavica, blaga mučnina i krvarenje iz creva.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Inline
Inline