Razno

Jaja od prepelice – lekovita i hranljiva za snažniji organizam

Jaja od prepelice – lekovita i hranljiva za snažniji organizam

Sigurno ste čuli izreku „Jedno jaje snagu daje“. To se posebno odnosi na jaja od prepelice, a posebno na jaja od japanskih prepelica. Ova jaja u sebi sadrže veliku količinu minerala i vitamina da su zapravo jedna mala energetska bomba. U jednom jaju od prepelice se nalazi kalcijum, fosfor, gvožđe, vitamin A, vitamin B1, B2, a uz sve to ima energetsku vrednost od samo 15 kalorija. Jaja od prepelice su preporučene svima koji žele da ojačaju, nije bitno koja je uzrast u pitanju, tj. da li su deca, odrasli ili stariji ti kojima je potrebno. Takođe, jaja od prepelice su sjajna za sportiste i one koji moraju da izdrže teške fizičke i psihičke napore. Istraživanja su pokazala da jaja od prepelice pomažu i onima koji se oporavljaju od lečenje, te pacijentima s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, aterosklerozom, anemijom, glavoboljom, povišenim nivoom holesterola. Kao dodatak – jača se imunitet, reguliše se varanje, ublažavaju simptome mentalnih poremećaja, a uz to su jaja od prepelice sjsjna i za poboljšavanje pamćenja. Čak imaju pozitivno dejstvo i na izgled, tačnije na kožu i sam ten.

Način upotrebe jaja od prepelice

Još od davnina je bilo poznato da ova jaja vrhunski utiču na organizam čoveka. Jaja od prepelice se koriste već vekovima unazad. Kinezi i Japanci ih koriste najduže, pošto prepelice potiču iz istočne Azije. Čak su i egipatski faraoni čuli za blagodeti jaja od prepelice, pa su se i oni trudili da ih, preko svojih poznatih trgovačkih ruta, nabave po dobrim cenama. U današnjem periodu se ove male, dragocene ptice gaje, maltene, po čitavom svetu. Neretko ćete naleteti i videti kako na prozorima kuća piše „Jaja od prepelice“. Zato je sada ova poslastica dostupna gotovo svima. Napomenimo i to, da, ako se upotrebljavaju u terapeutske svrhe – to se radi na veoma lak i jednostavan način. Jaja od prepelice se jednostavno razbiju i popiju. To je čitava filozofija. Jedino što je bitno da se jaja piju na prazan stomak, makar pola sata pre prvog obroka. Mogu da se konzumiraju živa, a mogu da se umute i mikserom, tada im se može dodati malo šećera, jogurta, soka, meda, čokolade u prahu. Napomena – osobe sa dijebetesom ništa od šećera ne smeju da dodaju. Pošto se jaja od prepelice konzumiraju neobrađeno, veoma je bitno da higijena Vaših ruku, daske koju koristite i generalno čitav pribor za jelo budu besprekorno čisti. To je od velikog značaja kako bi se izbegla salmonela. Kako bi jaje bilo pogodno za određenu terapiju – bitno je da se čuva u frižideru, a da se drži u zatvorenoj kutiji i to na temperaturi od 1 do 4 stepena Celzijusove skale. Rok upotrebe ovih jaja je 2 meseca, nakon toga ih nije preporučljivo konzumirati. Jedna značajna činjenica kod jaja od prepelice je da će jaje biti lekovito samo ukoliko je jaje oplođeno. Dakle, u jatu prepelica mora da živi mužjak. Tako da, prilikom kupovine jaja od prepelice – proverite i pitajte prodavca da li u jatu ima mužjaka kako biste se pravovremeno ogradili od prodavca koji nema mužjaka u jatu. Uzimanje jaja od prepelice je takvo da se prvi dan uzima samo jedno, a onda kako dani prolaze – uzima se sve više i više.

Lekovitost jaja od prepelice

Kod Kineza su se jaja od prepelice bila upotrebljavana u lečenju astme, alergijskog rinitisa, protiv polenske groznice, ekcema, kao i protiv brojnih kožnih oboljenja. Zanimljiv je podatak da je jaja od prepelice dosta manje od kokošjeg, ali je čak 3 do 4 puta hranljivije. Ukoliko se odlučite da redovno konzumirate jaja od prepelice – sprečićete mnoge bolesti, povoljno će delovati na oboljenja organa za varenje, kao i protiv čita na želucu. Veliku pomoć pružaju u lečenju malokrvnosti, tj. anemije, pošto podižu nivo hemoglobina. Pored toga, jaja od prepelice uspešno uzbacuju toksine iz Vašeg organizma. Stari Kinezi su ih koristili i za lečenje tuberkuloze, dijabetesa, kao i protiv kamena u bubrezima. Ako se pitate – da li i kakav holesterol sadrže jaja od prepelice – treba da znate da ga sadrže, međutim, ovo je onaj dobar holesterol. Pošto u ljudskom organizmu postoji holsterol i postoji određen nivo koji mora da se nađe u svakom organizmu, tako da, ne morate da brinete – tu se nalazi onaj holsesterol koji je povoljan za ljudski organizam.

Energetska bomba za dobro jutro: sastojci za nju su sledeći – pola šolje smrznutih borovnica, pola šolje brusnica, 1 srednja banana, 2 seckana lista kelja, 1,5 šoljica kefira ili jogurta sa malim procentom mlečne masti, 2 kašike kokosovog ulja, jednu četvrtinu kašike cimeta, 1 kašika čija semenki i na kraju ono najbitnije – sveža jaja od prepelice (preporučeno je da budu organska) i to 5 komada. Sve ove sastojke stavite u mikser i dobro ih izmiksajte. Ukoliko budete pili ujutro nakon buđenja na prazan stomak – imaćete dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan.

Proteinski šejk: 5 prepeličjih jaja, jednu supenu kašiku meda,  2 dl mleka i šaka badema ili suvih oraha. Sve ovo umitete blenderom ili mikserom i takođe konzumirajte pola sata pre doručka.

Broj jaja od prepelice potrebno za lečenje pojedinih bolesti

  • 120 jaja koristite ukoliko želite da popravite neredovnu probavu, ako želite da poboljšate krvnu sliku, za borbu protiv čira na želucu, protiv povišenog krvnog pritiska
  • 240 jaja koristite ukoliko se oporavljate od neke teže bolesti, ako želite da poboljšate svoju emmoriju, ukoliko patite od anemije, bolesti živaca, dijabetesa ili šećerne bolesti, povišenog holesterola, ateroskleroze, migrene, težeg oblika astme, gastritisa, takođe ova količina je dobra za ulepšavanje tena i kože, ako želite samo da regenerišete svoj organizam
  • 1080 jaja – iako deluje kao ogromna količina, verujte može da pomogne. Ova količina je preporučena za sportiske i one koji se bave teškim fizičkim poslovima, i koji se svakodnevno susreću sa ogromnim naporima. Pored toga, količina jaja od prepelica koja iznosi cifru od 1080 komada je dobra i pomaže kod tumora na mozgu.

Kada shvatite blagotvorna dejstva jaja od prepelica – možete da se odlučite i sami da ih uzgajate. Uzgajanje je veoma jednostavno. Ukoliko ste kojim slučajem u mogućnosti nabavljajte jaja od japanskih prepelica, pošto su one najpopularnija i najlekovitija.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Inline
Inline