Lekovito bilje

Lekovitost semena lana, kako ga upotrebljavati?

Lekovitost semena lana - slika

Popularnost i upotreba lanenog semena sve više raste i sve je traženije. Seme lana sadrži vitamin B1, esencijalne masne kiseline, mikroelemente, vlakna, antioksidanse i još mnogo drugih korisnih i zdravih sastojaka. Lan je gajen još u drevnom Egiptu, kao i u Kini. To znači da je lekovitost lana poznata već više hiljada godina unazad. Ono predstavlja najboljeg Vašeg prijatelja u prevenciji mnogih bolesti, i s pravom se zove i super hrana. Međutim, seme lana ne deluje samo preventivno, već ono ubrzava oporavak od mnogih bolesti. Lan je neko vreme čak i bio zapostavljen kao prirodni lek, te je korišćen za izradu odeće i raznih pantalona.

Kako upotrebljavati laneno seme

Pojedini naučnici seme lana smatraju i daju mu nadimak „najmoćnije namirnice na svetu“. Naučno je dokazano da konzumiranjem semena lana smanjujemo rizik od bolesti srca, šloga, dijavetesa i pojave karcinoma. Seme lana je korisno i za ljudsku kožu, kosu, a ima i moć da ublaži bolove u grudima, ali i one bolove koji se javljaju tokom menstruacije. Pozitivno dejstvo lana se vidi i kod nervnog i kod imunološkog sistema, uz sve to poseduju i blag diuretički efekat.

Ako do sad niste upotrebljavali lan kao dodatak ishrani, posle čitanja ovog teksta – vrlo verovatno da hoćete. Postoji i laneno ulje, koje se može koristiti umesto suncokretovog, uz svakodnevnu upotrebu. U lanenom ulju se nalazi visok procenat omega-3 masnih kiselina, uz mnoštvo drugih hranljivih materija. A kao još jedan interesantan podatak – ovo ulje nema neki naročit miris, pa Vam neče smetati prilikom prženja.

Kombinacija lanenog semena i jogurta

Ovo je kombinacija koja se najčešće koristi prilikom konzumiranja lana. Treba naglasiti da lan svoju punu moć dostiže samo ako se samleven, pa ukoliko niste u mogućnosti da ga kupite u već mlevenom stanju, učinite to kod kuće. Ukoliko imate muke sa zatvorom ili opstipacijom, seme lana u mešavini sa jogurtom Vam može „pritrčati“ u pomoć. Ova moćna kombinacija ubrzava Vaš metabolizam i reguliše probavu. Recept mešavine lana i jogurta je zaista najlaši recept na svetu, jer je potrebno da nekoliko kašika ubacite u jogurt i promešate, a onda Vam ostaje jedino da to popijete. Iznenadićete se, ali je ovo veoma ukusna kombinacija. Laneno seme i jogurt možete da koristite i u slučaju da želite da izgubite suvišne kilograme. Supenu kašiku mlevenog lana pomešajte u pola šolje domaćeg kefira ili probiotskog jogurta. Ovo treba biti ujutro na prazan stomak, i to najmanje pola sata pre doručka. Isto ovo ponovite i pola sata pre odlaska u krevet, odnosno pre spavanja. Tretman radite 21 dan zaredom, a onda napravite pauzu od nedelju dana, i onda opet možete da krenete istim tempom.

Maska za lice u vidu semena lana 

I kozmetika je takođe grana gde se koristi lan. Zbog visokog sadržaja fitoestrogena, lan omogućava koži da ostane vitalna, zdrava i elastična. Jednu supenu kašiku lana prelijte sa trećinom proključale vode. Smešnu promešajte i prekrijte je nekom krpom. Ostavite nekoliko sati, do večeri. Tada je nanosite na lice. Pre nanošenja smeše od lana, dobro očistite Vaše lice, a onda uzmite vatu i s njom nanosite dobijenu smešu. Neka se ova „maska“ osuši, a onda ponavljajte postupak još bar četiri puta. Posle terapije očistite lice i namažite neku blagu hidratantnu kremu.

Snižava nivo holesterola u krvi 

Dobro je poznatno da prevelika količina holesterola može da dovede i do kobnih posledica. Iz tog razloga imamo lan, koji poseduje takve blagodeti i moći da može da snizi nivo holesterola u krvi. Tačnije, ukoliko uz pomoć lana smanjite nivo holesterola u krvi – smanjićete i rizik od razvoja mnogih bolesti koje su povezane sa srcem.

 

Stabilizuje nivo šećera u krvi, a dobar je i za prevenciju dijabetesa

Zbog već navedenih omega-3 masnih kiselina kao i vlakana – lan snabdeva Vaše telo hranljivim materijama i energijom, a ujedno i ne može da Vam poremeti nivo šećera u krvi, jer je on namirnica sa veoma niskim glikohemijskim indeksom. Sve je ovo povezano i sa dijabetesom, jer ćete uz pomoć lana stabilizovati nivo šećera u krvi, a oni bolesnici koji koriste insulin – moći će da smanje ubrizgavanje u toku dana. Treba istaći i to, da redovnim konzumiranjem lana možete da sprečite pojavu dijabetesa, što je zaista fantastično.

Snažniji imunološki sistem uz pomoć lanenog semena 

Konzumiranjem semenki lana – nećete morati više da brinete o mnogim bolestima, kao što su to na primer prehlada i grip. On Vaš jača iznutra i deluje kao pravi zid protiv pojave mnogih bolesti. Jednostavno, nema previše filozofije kod lanenog semena, konstantnim korišćenjem istog – sebi ćete obezbediti zdraviji život, život u kojem će bolesti biti retkost, a ukoliko se i pojave, uz pomoć istog ćete se lakše otarasiti.

Detoksikacija creva

Čišćenjem Vaših creva ćete normalizovati svoju telesnu težinu, ali će i sagorevanje masti teći mnogo lakše. Seme lana koje sa samleveno može da eliminiše i pokupi toksine iz tela i Vaših creva.

Oprez: trudnice i laneno seme 

Opšta preporuka lekara, ali i nutricionisa i onih koji se bave zdravom ishranom i lečenjem pomoću bilja je da trudnice ne bi trebale da konzmiraju seme lana u kombinaciji sa jogurtom, kefirom ili nečim drugim. U slučaju konzumiranja lana u trudnoći može da se pojavi alergija, kao i druge neželjene posledice. Preporuka je da u slučaju da imate problema, od kojih smo neke naveli da lan može da pomogne, ne radite ništa na svoju ruku. Orijentišite se na zdravu ishranu, i neki od problema će nestati i pomoću toga, a ne samo sa lanom. Takođe, trudnicama se preporučuje konzumiranje što više tečnosti.

Ostalo

Seme lana se koristi hiljadama godina. Kako u lečenju određenih bolesti i oboljenja, tako i u kozmetici. Ovo je namirnica koja je pristupačna svakome, i zaista je jeftina, za razliku od nekih drugih lekovitih namirnica. U bilo kojoj prodavnici zdrave hrane možete da ga nađete, najčešće u pakovanju od 100 ili 200 grama. Navedene su neke kombinacije načina i recepata kako se lan može konzumirati, a na Vama je i da probate da eksperimentišete. Lan ne može da Vam šteti, samo nemojte da preterujete. Treba u svemu biti umeren, pa tako i u konzumiranju ove namirnice. Nekoliko kašićica u jednu šolju jogurta će biti taman dovoljno.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Inline
Inline