Bolesti

Upala uha – načini prirodne borbe i kako prepoznati ovaj problem

Upala uha - načini prirodne borbe i kako prepoznati ovaj problem

U periodu smo vrelih letnjih dana kada na vrata kucaju razne nevolje od kojih se pati u toplim letnjim mesecima. Jedna od tih nevolji je i upala uha. Upala uha je u poslednje vreme učestalija što mnogi od nas odlučuju da spas od velikih temperatura pronađu u vodama, odnosno na moru i po raznim bazenima. Pošto je klima vlažna a temperatura spolja visoka – to samo pospešuje stvaranje i razvoj mnogih infekcija. Upala uha je zapravo zapaljenje kože izazvano u kontaktu sa gljivicama i bakterijama, koje su uspele da se namnože u vlažnom okruženju koje njima savršeno odgovara. Sledeći, veoma „popularan“ način dobijanja upale uha je korišćenje štapića za uši. Sve više naučnika i lekara tvrdi da je korišćenje štapića za uši veoma loše, jer se tada uklanja vosak koji se tamo nalazi, a koji ima svoju posebnu svrhu i namenu – odnosno da zaštiti unutrašnjos od uticaja spoljnih faktora. Na taj način bakterije mnogo lakše dolaze do unutrašnjosti uha i tu počinje proces njihovom razmnožavanja. U daljem tekstu ćete biti upoznati sa simptomima i načinima lečenja upale uha, a ono što je potrebno naglasiti je da se u tom periodu morate kloniti vlage i vode, jer je to osnova čitavog procesa lečenja.

Upala uha i kako je prepoznati – odnosno simptomi 

Najčešće se upala uha može prepoznati po povišenoj telesnoj temperaturi, jakom pritisku u ušima i po nesanici. Pored toga, kod ljudi koji pate od upale uha javlja se jak pulsirajući bol, otok, svrab, crvenilo u uhu, tiho ili glasnije zujanje, a dešava se da osoba u tom trenutku ima i oslabljen sluh. Sama upala uha može izazvati i otok limfnih čvorova u delu vrata, vrtoglavicu i konstantan bol koji se proširuje. Veoma je značajno reagovati pravovremeno, jer može da dovede do određenog broja komplikacija. Te komplikacije mogu biti u vodu hroničnih upala, oštećenja vezivnog tkiva kože, a tu je i mogućnost širenja infekcija na nervni sistem, kao i na sam mozak. Jedan dobar savet koji Vam može biti od pomoći je da se nakon kupanja u bazenu ili čak i nakon tuširanja nagnete prvo na jednu, a onda na drugu stranu – kako bi voda izašla iz ušiju, tada sa peškirom blago prebrišite Vaše uši – pritom pazite da ne radite to grubo ni brzo, jer i to može da ošteti zaštitni sloj koji se tu nalazi.

Kako pravilno primeniti prirodne lekove kako bi upala uha bila samo ružna prošlost

Beli luk kao broj jedan prirodni lek za lečenje upale uha: uzmite 3 čena belog luka i izgnječite to. To pomešajte sa 50 ml devičanskog maslinovog ulja. Tu mešavinu ostavite da odstoji nekoliko sati, ili tokom noći. Ujutro sipajte nekoliko kapljica proceđenog ulja u uvo koje je zapaljenjeno ili inficirano. Ostavite ulje unutra bar 10 minuta, nakon toga se nagnite na suprotnu stranu kako bi ulje iscurelo. Ukoliko nemate  u blizini maslinovo ulje može da se koristi i susamovo. Upala uha se ne leči isključivo belim lukom – i to morate uvek na imate na umu. To izaziva veoma ozbiljnu iritaciju, što samo pogoršava situaciju.

Ulje biljke divizme: priprema ovog ulja je takva da se uzme flaša i ona se popuni do pola listovima ove biljke. Nakon toga ove listove u flaši prelijete hladnoceđenim maslinovim uljem. Tada kreće jedan duži proces – a taj proces obuhvata državanja ove flaše na suncu čak 40 dana. Kada prođu ti dani, kapljice sipajte u Vaše problematično uvo i tegova oko upale uha će za Vas biti samo ružna prošlost.

Sok od lista manga: ukoliko Vam je potrebno hitno i brzo olakšanje od bola i neprijatnosti koje uzrokuje upala uha – odlučite se za ulje čajevca. 3 kapi ulja čajevca, dve kašike maslinovog ulja, jedna kašika koloidnog srebra se pomešaju i samo malo zagreju. Ovu mešavinu sipajte u svoje uvo i za nekoliko minuta ćete osetiti pravo i značajno olakšanje. Konzumirajte 2 do 3 puta u toku od 2 dana, i na taj način proverite navedeni podatak i brzinu njegovog delovanja.

So: možda i najjednostavniji način da se oslobodite infekcije ili neke od upala uha je so. Uzmite šolju soli i zagrejte je 5 minuta. So nanesite u debelu, takođe već unapred ugrejanu tkaninu, i tako so stavite preko bolnog uva. U tren oka ćete osetiti olakšanje i prijatniji osećaj, a ovaj lagan tretman možete da primenjujete svaki dan. Ako se desi ta situacija, da nemate baš so pri sebi, ili ga nemate u dovoljnim količinama, možete umesto soli da korisite i pirinač.

Jabukovo sirće: pošto je već navedeno da upala uha nastaje zbog gljivica ili bakterija – one se mogu naterati da izađu napolje jednim veoma jednostavnim prirodnim lekom – a to je jabukovo sirće. Određenu manju količinu jabukovog sirćeta pomešajte sa istom količinom vode, a u tu mešavinu umočite vatu. Sa tom vatom pređite preko bolnog mesta i onda nagnite glavu na suprotnu stranu kako bi deo tečnosti došao na pravo mesto.

Lavanda i eukaliptus: ulje od ovih sjajnih namirnica je karakteristično po tome što se lećenje upale uha ne izvodi tako što se kapa unutra, nego se ono udiše. Ključalu vodu sipajte u staklenu posudu i dodajte 3 kapi ulja eukaliptusa i lavande. Preprijte glavu peškirom i na kućni, odmosno domaćinski način odradite inhalaciju, odnosno udišite i izdišite paru iz ovog sjajnog ulja. Ova para će Vam dopreti do ušiju, grla i naravno nosa.

Kičica, zova, hajdučka trava: pomešajte jednake delove ovih biljaka, a onda 3 kašike ove mešavine prelijte sa 7 dl ključale vode. Onda ovo sve poklopite i ostavite da odstoji bar 2 sata. Procedite i možete da pijete ovo tokom čitavog dana umesto vode.

Ostali saveti 

U situacijama kada Vam je jasno da je došlo do upale uha – preporučeno je da se konzumira što više tečnosti i da se u tom periodu pridržavate lagane ishrane (domaće supe, čorbe, riba, piletina, velika količina povrća i voća). Jedite slobodno beli luk, paprike, ren, senf, đumbir, a uz to što više čajeva o kojima je već bilo reči. Izbegavajte alkohol i cigarete, kofein, mleko i mlečne proizvode. Takođe, nije preporučeno konzumiranje industrijske hrane, kao ni proizvode od belog brašna.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Inline
Inline